BIODIVERSITAT VOLEN SABER MÉS?


QUE ÉS LA BIODIVERSITAT?

 

La biodiversitat és un terme científic que es refereix a la varietat de la vida al nostre Planeta. Hi ha tres tipus de biodiversitat, que estan interconnectats: genètica, ecològica i espècies.

- La biodiversitat genètica és la variació dels gens dins d'una espècie.

- La biodiversitat ecològica es refereix als diferents tipus d'ecosistemes de la Terra.

- La biodiversitat d'espècies és l'àmplia varietat d'aquestes en la Terra.

Interactuar amb la naturalesa és una de les formes més simples d'ensenyar a la gent sobre la biodiversitat.


 


DESTRUCCIÓ D'ESPÈCIES ÉS EL MAJOR PROBLEMA PER A LA BIODIVERSITAT

 

Existeixen aproximadament 1.750.000 d'espècies identificades i moltes més que encara no han estat identificades de les quals el 85% viuen en el domini terrestre. Semblen moltes, però avui en dia s'ha comprovat que l'home modern ha estat el principal responsable d'alterar els ecosistemes marins i terrestres, de manera que el món ha experimentat un gran canvi climàtic i per tant moltes espècies s'han extingit. Des del mamut fins l'ocell Dodo, molts animals s'han vist en perill d'extinció per activitats humans, que causen extinció d'espècies i la pèrdua de biodiversitat accelerada:

 

Alteració i destrucció d'ecosistemes

Extermini i explotació d'animals

Contaminació d'aigües i atmosfera

Pràctiques agrícoles nocives


Segons el registre fòssil, s'ha calculat que durant els períodes d'extinció normal, és a dir sense que intervingui cap cataclisme, la pèrdua és d'una espècie cada quatre anys. En l'actualitat s'extingeixen entre 30,000 i 50,000 espècies a l'any. Si es manté el ritme d'extinció, el numero actual d'espècies s'haurà reduït a la meitat per a l'any 2050.

Aquest volum de desaparicions seria comparable a les produïdes en una de les cinc grans crisis biològiques de la història del Planeta. En aquest cas no seria per un canvi climàtic global, el retrocés del nivell del mar, o per la caiguda d'un asteroide, sinó per la nostra espècie. Com diu Richard Leakey, en el seu llibre "La sisena Extinció": "L'Homo sapiens està madur per ser el destructor més colossal de la història".

 

Avui en dia hi ha massa animals en perill d'extinció, i la velocitat a la qual s'extingeixen va augmentant cada vegada més. Actualment es coneixen aproximadament 11.167 espècies en perill d'extinció, de les quals 124 estan englobades en les categories de "estat crític".

 

 

Volen saber més? bibliotecadeinvestigaciones.wordpress.com

 

EXEMPLE PRÀCTIC: ESCULLS DE CORAL 

 

Almenys el 19% de tots els esculls de coral del món ja han desaparegut de la faç de la Terra, incloent el 50% en el Mar del Carib. Segons les dades de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, un 15% addicional podria extingir d'aquí a 20 anys. El biòleg marí, Kent Carpenter, director d'un cens mundial d'espècies marines, advertia que si l'escalfament global segueix fora de control, tots els coralls podrien quedar extints en 100 anys.

La pesca amb cianur, la dinamita o arrossegament; constant contaminació de les aigües amb residus o l'escalfament global - són només unes de les principals causes de la mort del corall. Quan els oceans absorbeixen quantitats creixents de diòxid de carboni de l'atmosfera, augmenta l'acidesa de l'aigua i disminueix el seu pH, produint un impacte sever en la capacitat dels corals de construir el seu esquelet, el qual és la base dels esculls. En la major proporció aquest problema afecta al Mar del Carib, on l'acidificació de l'aigua ha arribat a tal nivell en què els coralls perden la seva capacitat de "créixer" i es dissolen, deixant només els esquelets blancs.

 

Els esculls de corall - són la baula més important en la cadena alimentària de l'oceà, que conforma el 25% de la vida marina. És una infraestructura comparable amb els boscos tropicals. La seva funció és vital per al planeta. Són planters de peixos d'alt valor comercial. A més, són una barrera natural que amorteix les tempestes marines, protegeix les costes i la seva bellesa és un atractiu turístic. Així mateix s'ha de tenir en compte que alguns tipus d'espècies de corall s'utilitzen en la indústria farmacèutica per desenvolupar possibles medicaments contra el càncer, artritis i virus. En proporció directa dels peixos d'esculls depenen milions de persones de tot el món que es dediquen a la pesca, particularment a Àsia.

ABANS 

DESPRÉS 


Segons l'ONU: el dany econòmic de la pèrdua del corall podria ser molt considerable. La pesca marina dóna feina directa almenys a 38 milions de persones a tot el món, amb la xifra addicional de 162 milions de persones indirectament involucrades en la indústria. La desaparició dels esculls de coral donarà lloc a la caiguda de l'ecosistema marí, la qual cosa implicaria canvis significatius en els oceans de tot del món. Espècies com el mer i el pagre, que són consumides generalment per la població, podrien convertir-se en records. També estan en perill d'extinció les ostres, cloïsses i altres criatures que són vitals per a les dietes de moltes persones. El peix es convertirà en un bé de luxe.

 

És només un exemple de conseqüències per la pèrdua de corall, però les mateixes o majors encara les veurem en breu, en perdre tan "insignificants" espècies com l'abella, el tauró, el llop o l'àguila. 

 

Text parcial: Mauritz

Aviso legal | Política de privacidad | Política de cookies
Copyright © 2008 - 2021 Ecosistemasdiana.com