PREGUNTES Y RESPOSTES 

      SOBRE EL BISÓ EUROPEU

Ens agradaria compartir el que hem après i aquí estan algunes respostes a les preguntes més comuns ...

Que diferències hi ha entre el Bisó Europeu i el Bisó americà?

El bisó americà (Bison bison), també conegut com el búfal americà, es troba només a Amèrica del Nord. El bisó europeu (Bison bonasus o wisent) es troba a Europa i al Caucas. Són els animals terrestres més grans a Amèrica del Nord i Europa.

Bisons americans són coneguts per viure en les Grans Planes. Bisó europeu prefereix els boscos. Les dues espècies van ser caçades a prop de l'extinció durant els segles XIX i XX, i si bisó americà s'ha recuperat completament des de llavors i ja no està a la llista d'espècies en perill d'extensió, el bisó europeu encara té llarg camí per davant i el seu estatus avui és de l'espècie vulnerable.

També hi ha una sèrie de diferències físiques i conductuals entre el bisó americà i bisó europeu. Americà té 15 costelles e quatre vèrtebres lumbars, mentre que el bisó europeu té 14 costelles e cinc vèrtebres. Els bisons europeus adults són més alts i prims en la seva constitució i tenen potes més llargues. Bisó americà tendeix a pasturar més i viu menys que el bisó europeu. El cap del bisó americà penja més baix. El cos del bisó americà és típicament més pelut i té el color més fosc, tot i la seva cua té menys pèl que la del bisó europeu. Les banyes de punta de bisó europeu es corben a través de pla de la cara, el que els fa més experts en la lluita, a diferència del bisó americà, a qui les banyes li afavoreixen per envestir. També es pot diferenciar-los per la gepa que tenen al coll, més desenvolupada en el bisó americà.

Bisó americà és més fàcil de domesticar: existeixen els shows amb els bisons americans i hi ha moltes granges a Amèrica, que han canviat les vaques pel bisó. El bisó europeu no es pot ensinistrar.

                        BISÓ AMERICÀ                                           BISÓ EUROPEU

 

Quin origen té la paraula Bisó?

El "bisó" és una paraula grega que significa: "semblant a un bou" i va ser usada per a aquests animals a partir de 1774, mentre que el "búfal" es va originar amb els mestres pelleters de França en treballar amb pells de bisons a 1625 , que van a nombrar a aquests animals: Boeufs, el que significa bou. Així podem veure, que els noms "bisó" i "búfal" tenen un significat similar. Encara que el nom de "bisó" pot ser considerat científicament més correcte, el nom "búfal" també es considera correcte i apareix en molts diccionaris com un nom acceptable per American Buffalo o bisó americà. El terme "búfal" es considera ser un nom poc apropiat per a aquest animal, ja que és llunyanament relacionat amb qualsevol dels dos "veritables búfals": el búfal d'aigua asiàtic i el búfal africà. La paraula "búfal" va ser registrada per primera vegada per als mamífers d'Amèrica del Nord en 1635 i té una història molt més llarga que el terme "bisó", que va ser registrat per primera vegada en 1774.

Informació més completa (Espanyol):

Per què el Bisó Europeu és tan beneficiós per als boscos i les ecosistemes?

A la cadena tròfica el paper principal del bisó europeu és la neteja del bosc. El bisó menja més de 350 espècies diferents de plantes, però sobretot "la fusta": l'escorça, els arbustos, matolls, els brots joves dels arbres. Pot menjar el que altres espècies no introdueixen en la seva dieta. En conseqüència - neteja el bosc i d'aquesta manera permet la creació de les pastures per a altres animals i prevé els incendis forestals. Sent l'animal més gran d'Europa, també abona i enriqueix la terra. Allà, on ha passat, queda la pastura renovada i poden vindre els animals més petits. La gent també surt guanyant, ja que els depredadors tindran més menjar i no menjaran el bestiar.

Perquè restaurar una espècie, ja desapareguda, com és el Bisó Europeu?

El bisó no va desaparèixer per la selecció natural (poc menjar, pèrdua d'hàbitats, molts depredadors, etc.). El bisó ha desaparegut gairebé completament a causa de l'acció de l'home, que els va caçar fins al seu extermini i la seva desaparició és molt recent: any 1927.

D'aquesta manera, la naturalesa no ha tingut temps de restaurar o substituir la pèrdua d'un animal tan gran i la conseqüència d'aquesta pèrdua la sentim nosaltres ara: boscos abandonats, poca o nul·la diversitat biològica, els antics pastures envaïts pel matoll, canvi climàtic ...

Creiem o no en la utilitat de preservar la major biodiversitat possible, de conservar les espècies i els hàbitats - la natura ens ho ensenya per igual: com més naturalesa desaparegui - pitjor serà la vida per a l'home.

És Bisó Europeu un animal perillós?

El bisó és un animal salvatge i no és perillós ni hostil si coneixem les pautes a seguir per a qualsevol animal que no coneixem, sigui domèstic o salvatge: no parlar alt, no mirar fixament, no apropar-se més del necessari.

És un animal tranquil, lent i bastant amigable i no obstant això, els seus moviments poden ser molt ràpids. Una mare recentment parida amb el seu petit al costat pot atacar. Bisó pot moure a velocitats de fins a 35 quilòmetres per hora i cobrir llargues distàncies a galop pesat.

Coneixem un cas: en un parc de bisons, prop de la tanca estava descansant un mascle gran de bisó. Un home volia fer la foto i com la postura del bisó no afavoria molt, va començar a tirar-li pals i pedres. Com el bisó seguia sense aixecar - el fotògraf va saltar la tanca i en aquest moment l'animal es va aixecar tan ràpid, que no va deixar temps per a la reacció. Alçant a fotògraf en suspens, li tret fora i després s'ha anat tranquil·lament. El fotògraf només es va endur un espant.

També coneixem cas d'una manada de bisons, que espantada galopava cap als espectadors. Un guia se li va posar al davant, agitant les mans i tota la manada va canviar el rumb. No va passar res.

Els bisons de Bialowieza no solament entren als camps cultivats, sinó també als horts familiars per robar els pomes. Però hi havia casos de guàrdies forestals que havien de pujar a l'arbre, perquè al bisó li ha donat per jugar.

El Bisó Europeu és un animal salvatge. Per què li donen de menjar?

Si el bosc on hi ha el ramat no està totalment abandonat, hi ha els clars i el ramat no és excessivament gran per al terreny on viu - el bisó pot subsistir per si mateix.

A la zona, on està situat el nostre parc, el clima és bastant beneficiós i els animals poden trobar el menjar sense dificultat durant tot l'any. Només els donem una mica de pinso per fer la interacció i per curar-los, després ells tornen al bosc.

En algunes altres reserves naturals a l'hivern la vida és molt dura i al no poder migrar - no sempre els bisons poden trobar el menjar o les plantes, beneficioses per a la salut. Llavors, la gent els dóna el fenc i algunes verdures, riques en vitamines. El mateix passa si a la zona hi havia un incendi. El principal problema del bisó - és que no té la possibilitat de migració i d'aquesta manera poder trobar la pastura més apropiada en cada estació de l'any.

De moment no hi ha els ramats totalment salvatges, així que depenen de l'home en algunes èpoques de l'any.

Per què és tan difícil la recuperació del Bisó Europeu?

L'animal herbívor més gran d'Europa, el bisó europeu segueix sent extremadament vulnerable a l'extinció, malgrat els esforços per salvar-lo. Com en llibertat no va sobreviure ni un sol exemplar del bisó europeu - la seva recuperació va començar amb només 4 mascles i 3 femelles en l'edat de reproducció, dels 54 bisons que es van conservar en els zoològics i les col·leccions privades.

Dels que estan vius avui, tots procedeixen d'un sol mascle, amb el 90% de tots els seus gens procedents de dos fundadors. A partir de 1950 l'equip de científics va començar a analitzar bisons nascuts en cada dècada. Malgrat el creixement real del nombre de bisons, les proves genètiques han revelat que el ramat conté una població genètica efectiva de només 25 animals. En general, una població d'animals ha de tenir una població genètica efectiva de 50 animals per a ser considerada fora de perill d'una amenaça immediata d'extinció, causada pels efectes perillosos d'endogàmia o per tenir molt pocs gens per adaptar-se a nou entorn.

Per això està clar que el bisó europeu no s'ha recuperat del problema genètic, que va patir durant el segle XX. Els efectes negatius de la seva genètica inclouen una taxa baixa de reproducció, un efecte perjudicial sobre el creixement de l'esquelet i baixa resistència immune contra les malalties i patògens.

Al dia d'avui no hi ha remei per a la recuperació genètica, només d'esperar que la naturalesa repara el dany, fet per l'home.

Que països en l'actualitat protegeixen el Bisó Europeu?

El ramat més gran, amb més de 700 bisons, habita a la selva verge de Bialowieza, que s'estén en els territoris dels dos països: Polònia i Bielorússia. Els altres exemplars estan distribuïts entre Lituània, Ucraïna, Rússia, Alemanya, Holanda, Espanya i alguns altres. Recentment han obert noves reserves al Caucas i la Romania. La població total dels bisons europeus al món pel 2015 va ser de 6.083 individus; 530 més, que en 2014.

Una mica d'informació sobre Primer parc de Bisons Europeus a Catalunya.

El parc està posat en funcionament sense diners públics ni cap tipus d'inversió, ni ajuda de cap associació. Tot està fet, gràcies a  la il·lusió, l'enorme esforç, dedicació i dur treball del seu director - Santiago Baos Rodríguez i a l'ajuda desinteressada dels nostres amics.

Són enormes ganes de treballar i desenvolupar el projecte que estava gestant més de 8 anys, que ha fet possible l'obertura d'aquest parc en 2014.

En l'actualitat estem buscant un nou terreny on col·locar nostres bisóns europeus i la gent il·lusionada en continuació del economicament rentable projecte de aprofitament ecologic. Al dia de avuí parc de Catalunya, per raons que no depenen de nosaltres, està tancat.

Aviso legal | Política de privacidad | Política de cookies
Copyright © 2008 - 2021 Ecosistemasdiana.com