Des de temps immemorials, hi ha una gran quantitat de contes, llegendes i fins i tot poemes sobre el Bisó Europeu. Aquesta és només una petita part. Si coneixes la llegenda de la qual no hem sentit parlar - envia'ns i la publicarem en aquesta pàgina.

 

 

 

LLEGENDA DE LA FUNDACIÓ DE MOLDÀVIA 

Poden trobar aquesta llegenda en el llibre de Demetrio Cantemir "Descripció de Moldàvia", que va ser escrit a principis del segle XVIII a Amèrica:

 

"... Dragos, el fill del príncep Bogdan, va decidir travessar les muntanyes dels Carpats a l'est amb tres-cents caçadors. Durant aquest viatge casualment va trobar la pista d'un toro salvatge que els moldaus van anomenar com "Zimbru". A la recerca del bisó seus caçadors van baixar al peu de les muntanyes. Fugint dels caçadors, el bisó va creuar un gran riu i allí va ser traspassat amb les fletxes dels caçadors.

La més estimada gossa del Dragos, anomenada Molda, obsessionada per perseguir l'animal, es va precipitar al riu darrere d'ell, però el riu va ser massa profund i ràpid, així que la pobra gossa es va ofegar. En memòria de la gossa el Dragos va nomenar el primer riu en el seu camí Moldàvia (com més tard el país: Moldàvia) ... i ha decidit, que en l'escut del país estigui esculpit el cap d'un toro salvatge - el Bisó. "

D. Cantemir "Descripció de Moldávia." Chisinau, 1973

En rus la paraula "bisó" es pronuncia "zubr", molt semblant al "zímbru", com han anomenat el bisó els moldaus.


LLEGENDA DEL CLAN "WIENIAWA"

Un dels castells més famosos de Moràvia (regió històrica d'Europa de l'Est, que a partir de 1945 va passar a la República Txeca), probablement va ser construït a mitjans del segle XIII i pertanyia a la llegendària i noble família Pernestán. Sobre la porta d'entrada al castell està situat l'escut d'armes dels Pernestán, clan "Wieniawa." És el cap d'un bisó sense coll volta cap a l'espectador.

Segons la llegenda, el rei va trobar per casualitat un bisó durant la caça. El rei de Moràvia es va salvar, gràcies a un dels seus cavallers, anomenat Lastek, que va agafar el bisó per les banyes i el va apartar a un costat. Lastek va trencar una branca de roure jove i la va passar pel nas del bisó en lloc de l'anell. Després va portar a l'animal al seu rei. Tot va passar tan ràpid que quan el rei va cridar a Lastek: «Wien haw», és a dir: "Ven sol," Lastek ja li va portar la seva presa. Després el bisó era lliurat als servents del palau, que no van subjectar bé a la bèstia i aquesta es va alliberar. Lastek va córrer per interceptar el animal i va matar el bisó amb una espasa. Com a recompensa, el rei va regalar terres a Lastek i li va concedir l'escut d'armes, anomenat «Wien haw», o "Wieniawa." Des de llavors, l'escut d'armes dels cavallers que van néixer en la família Lastek, sempre ha decorat una enorme cap del bisó.

PER QUÈ EL BISÓ TÉ GEPA?


Fa molt de temps, quan el món era molt jove, el bisó no tenia gepa. Ell obtenir la seva gepa un estiu, per la seva crueltat amb els ocells. Al bisó li agradava córrer per les praderes per plaer. Les guineus corrien davant d'ell i avisaven als animals petits que el seu cap, el bisó, venia.

Un dia, quan el bisó corria per les praderes, es va dirigir cap a on viuen els petits ocells que nien a terra. Els ocells van avisar el bisó i als guineus que anaven en la direcció on tenien els seus nius, però ningú, ni les guineus, ni el bisó, els van posar atenció. El bisó va córrer i va a trepitjar sota les seves pesades potes els nius dels ocells; fins i tot, quan va escoltar als ocells plorant, va seguir corrent sense parar.

Ningú sabia que Nanabozho estava a prop. Però Nanabozho es va assabentar de la desgràcia succeïda amb els nius dels ocells i va sentir pena per ells. Va córrer, es va plantar davant del bisó i les guineus i els va fer aturar. Amb el seu bastó va colpejar fortament al bisó a les espatlles. El bisó, tement rebre un altre cop, va amagar el cap entre les espatlles. Però Nanabozho només va dir: "Tu, a partir d'avui, sempre portaràs una gepa sobre les espatlles i duràs el cap baix per vergonya."

Les guineus van córrer per escapar de Nanabozho, van furgar forats a terra i es van amagar dins. Però Nanabozho els va trobar i els va castigar: "Per ser cruels amb els ocells, sempre viureu en el fred de terra".

 

Des de llavors, les guineus tenen els seus caus en forats a terra i els bisons tenen gepa.


Autor: Desconegut


Aviso legal | Política de privacidad | Política de cookies
Copyright © 2008 - 2021 Ecosistemasdiana.com